Kvačkan izdelek in kvačke

Kakšno kvačko izbrati za začetek?

… To je ponavadi prvo vprašanje, ki si ga zastaviš, ko pomisliš, da bi morda uslišala tistega tihega, kreativnega duhca znotraj tvojih misli, ki ti tiho šepeta, da so kvačkani izdelki tako lepi.

Poglej. Uspelo mu je preglasiti tisti logični del – tistega drugega duhca, ki ponavadi reče “pa sej ti tega ne znaš”. Pa “nimaš časa, da bi se lotila česa novega” . Pa “sej ničesar nimaš in sploh ne veš kaj rabiš”.

Huh, dobro poznam to prepiranje naših duhcev, saj zvenijo približno tako kot otroci, ko imajo slab dan.

In, če je kreativni duhec že preglasil logičnega, je edina prava izbira ta, da greš v akcijo, preden ti spet “zmeša štrene”.

Poglej.
Vzameš lahko katerokoli kvačko. Če boš vzela manjšo, pa se ti skoraj zagotovo lahko zgodi, da bo tvoje razumevanje osnov kvačkanja težje in počasnejše. Večja, kot je kvačka, debelejša je preja in lažje ter boljše boš videla posamezne zanke, petlje in prej boš vedela kje so “vhodi” vanje.

Zato ti priporočam, da izbereš debelejšo kvačko. Lahko poizkusiš celo s prsti. Zanke, ki jih boš naredila si dobro oglej. Preizkušaj. Ne sledi vedno navodilom, ker boš ostajala slepa za nadgradnjo.

“Kvačkanje je kot matematika. Razumeti ga moraš, ne prepisovati od soseda!”

Pri kvačkah boš že na prvi pogled opazila, da imajo večje in manjše kaveljčke, temu primerna pa so ponavadi tudi držala oziroma ročaji. Večji / debelejši, kot je kaveljček na koncu, večja bo tudi številka izbrane kvačke – navadno jo najdeš na spodnjem delu, lahko pa tudi nekje vmes – odvisno od proizvajalca.

Tudi preja, volna ali trakovi, ki jih boš za kvačkanje izbrala, imajo svojo debelino. Debelino priporočene kvačke (ali pletilk) najdeš označeno na embalaži, oziroma listku v katerega je preja ovita. Za začetek se priporočil lahko držiš, ko dobiš občutek, pa lahko poljubno kombiniraš debelino kvačke in preje. Sama vedno rajši vzamem malenkost tanjšo kvačko od najmanjše priporočene na bombažni preji, ki jo uporabljam.

Velikost kaveljčka je pomembna za debelino preje. Ročaj pa je pomemben zate in za tvoje roke.

Kvačke imajo različne ročaje, zato je pomembno, da najdeš takšnega, ki ti najbolj ustreza.

Nekatere kvačke so v celoti kovinske, kar zelo rado drsi med prsti in se lahko zgodi, da boš zaradi tega težje kvačkala.

V kolikor imaš doma kakšno takšno, pa ne potrebuješ kupovati nove.

Poišči kos Fimo mase (kupiš jo lahko v specializirani ustvarjalni trgovini ali papirnici) in si ročaj izdelaj sama. Fimo maso samo pregneteš med prsti, da se malo segreje in postane bolj voljna, jo oviješ okrog ročaja in spečeš v pečici po navodilih iz embalaže.

Nekatere kvačke boš našla s plastičnimi ročaji, ali pa bodo v celoti plastične. Trdi plastični ročaji ti prav tako znajo polzeti iz rok, sploh če se ti roke pogosto potijo.

Na tržišču boš našla tudi kvačke s silikonskimi in ergonomskimi ročaji.

Te kvačke sama najbolj priporočam. Silikonski ročaji ne drsijo, ergonomska oblika ročaja pa ti pomaga bolj čuvati zdravje tvojih rok.

Več o ohranjanju zdravja tvojih rok in karpalnega kanala, ki sta navadno najbolj izpostavljena med kvačkanjem, boš kmalu našla v enem od naslednjih člankov.

Plastičen ali kovinski kaveljček?

Če boš uporabila plastično kvačko bodi previdna, saj se kaveljčki, sploh pri manjših kvačkah radi upognejo ali celo odlomijo. Predvsem na začetku, ko še lovimo ravnovesje moči med kvačkanjem.

Zato ti priporočam, da vedno izbereš kvačko s kovinskim kaveljčkom. Preja bo lepše drsela in bolj gladko boš prepletala željeni vzorec.

Priporočam ti, da si pri izbiri ustrezne kvačke res pozorna, kljub temu, da gre za ljubiteljsko kvačkanje. Tako bo tvoje celotno kvačkarsko potovanje boljše in bolj kakovostno. Dobila boš še več zagona, ko boš spletala nepričakovano lepe in navdihujoče rezultate – tako v rokah, kot v življenju!

Lepo kvačkaj!

Tvoja mentorica zdravilnega kvačkanja,
Apolonija

Komentiraj objavo

Tvoj e-naslov ne bo javno objavljen. * označuje zahtevana polja

Scroll to Top