Možgani s prikazom leve logične polovice in desne ustvarjalne polovice

Zakaj nastane ustvarjalna blokada

Ustvarjalna blokada je poznana vsakemu ustvarjalcu in ne glede na tehniko izražanja, ki jo uporablja, se pri vseh kaže na podoben način.

Imaš občutek prazne glave in se ti nobena ideja ne zdi dovolj dobra?
Zdi se ti lahko celo, da je tvoja “svoboda” nekoliko okrnjena, zdi se ti, da nimaš ničesar pametnega doma, ali da bi za naslednji projekt nujno potrebovala nekaj novega – nov barvni odtenek preje, drugo debelino ali sestavo vrvice s katero bi pletla ipd.

Res je, da včasih našo spečo ustvarjalnost prebudi prav to – nakup novih materialov, barv in pripomočkov, ki za kratek čas zbudijo otroško radost.
Ker pa sem pred leti sama zaradi ustvarjalne blokade zapadla v kup nepotrebnih nakupov (in posledično stroškov), zdaj s teboj delim kako pametneje in predvsem ceneje pristopiti k ustvarjalni blokadi na enostavnejši in tebi ter denarnici prijaznejši način.

Pomembno je, da vemo, zakaj se ustvarjalna blokada sploh zgodi

Ustvarjalna blokada se lahko zgodi iz več razlogov. Pri tistih ustvarjalcih, pri katerih je njihova ustvarjalnost hkrati tudi njihovo služenje kruha, boste večkrat slišali, da prihaja do blokad pri izvedbi nekaterih naročil. Takrat gre praviloma za to, da se njihova kreativa, pogled, slog ali način v tem obdobju ne prelivajo s pričakovanji, ki jih kupec ta trenutek ima.

Ustvarjalna blokada se lahko zgodi tudi zaradi pomanjkanja samozavesti ali ob kupu neprimernih kritik na tvoje delo. Tukaj je pomembno, da veš, da tvoj končni izdelek nikoli ni samo to – igrača, kapa ali odeja. Tvoj končni izdelek je vedno popotovanje in svojo samozavest in zaupanje vase ter svoje izdelke lahko z zdravilnim kvačkanjem zelo dobro razviješ.

Ustvarjalna blokada se lahko zgodi tudi takrat, kadar imaš zares zelo stresna, žalostna ali vesela obdobja – torej takrat, kadar si tako močno nabita s čustvi, da kreativno izražanje ne pride v poštev. V takšnem primeru se ne sili k temu, da bi nekaj izdelala, saj najverjetneje s svojim izdelkom ne boš zadovoljna. Potem se ti lahko zgodi še blokada iz razloga pomanjkanja samozavesti ali neprimernih kritik in boš še globlje padla v krog razočaranja ali celo ponavljajočih misli, da res nisi dovolj dobra, da res ne znaš ustvarjati, in da to ni zate.

Naj ti povem, da je ustvarjanje dano vsakomur, saj je to naš prvinski jezik s katerim so se dolgo časa sporazumevale generacije ljudi – od tod tudi jamske poslikave ipd. Najprej so se sporazumevale skozi izdelovanje, potem skiciranje in šele manj kot 100.000 let nazaj se je razvil jezik podoben današnjemu.

Razlika je v tem, kako se izražamo

Res pa je, da se nekateri ljudje lažje izražamo skozi izdelovanje in likovni del kreative, drugi pa se lažje izražajo skozi gib, skozi telo – t.i. gibalni del kreative.

V vsakem primeru pa vsak človek potrebuje nekaj, skozi kar se bo izražal. V kolikor ta pretok kreativne energije prekinemo ali pretirano okrnemo, postanemo bolj razdražljivi, slabe volje, utrujeni, nezadovoljni in bolj, kot se trudimo vztrajati pri svojem umiku od kreative, bolj nas bo razžirala – to še posebej dobro čutimo nadvse ustvarjalne duše.

Se tudi ti soočaš z ustvarjalno blokado in te zanima kako si lahko pomagaš? Preberi si v članku Imaš ustvarjalno blokado?.

Tvoja mentorica zdravilnega kvačkanja,
Apolonija Zupan

Komentiraj objavo

Tvoj e-naslov ne bo javno objavljen. * označuje zahtevana polja

Scroll to Top