Kvačkana odeja in roža

Kvačkanje kot oblika terapevtskega procesa

Kot trenerka umetnostne terapije, sem pred letom dni začela raziskovati kvačkanje, kot del terapevtskega procesa. Prej sem se ukvarjala s terapevtskim procesom znotraj vseh ustvarjalnih tehnik, potem pa je prišel čas, ko me je življenje popeljalo na pot tehniki, ki mi je bila do takrat še dokaj nepoznana – kvačkanje.

Njegove zdravilne lastnosti sem odkrila zelo kmalu in presenetilo me je, da se je sama zdravilnost oz. terapevtski proces začel tako zgodaj in šel tako globoko. Ugotovila sem, da tako kot to velja v splošnem življenju, tudi pri kvačkanju nič ni povezano z naključjem.

Pomembno je izpostaviti

… da pri kvačkanju aktiviramo tako levo, kot desno polovico možganov, kar pomeni, da jih polno zaposlimo. Ker so v procesu kvačkanja polno zaposleni lažje obidemo poti prefrontalnega korteksa, zadolženega za logično razmišljanje in sklepanje. Ponavljajoči gibi nam ne omogočajo zgolj fizičnega ponavljanja enakih vzorcev in sodelovanja leve – desne roke skupaj z našimi očmi, pač pa nam skupek vsega naštetega odpre pot do theta stanja naših možganov, ki je po svojem valovanju in frekvenci podobno ali identično stanju možganov pri otroku do cca 6 leta njegove starosti.

To pomeni, da preko terapevtskega kvačkanja začnemo proces, ki na naše telo deluje kot meditacija.

Zato je ključnega pomena o čem razmišljamo, kaj med kvačkanjem delamo, s kom in kako se pogovarjamo – v kakšni energiji in razpoloženju smo. Po cca 15-20 minutah kvačkanja namreč pademo v stanje globlje meditacije in smo najbolj dovzetni za manifestacijo novega v svoje življenje. Ker pa se manifestacija vedno odvija iz našega nezavednega uma je pomembno, da le-tega najprej usmerimo v razmišljanje in na frekvenco kjer se naš cilj trenutno nahaja. To naredimo tako, da se naučimo oblikovati 5% zavednega uma.

V kolikor si v svojem življenju želimo npr. več obilja, hkrati pa razmišljamo o tem, česar nimamo (ne samo finančno, pač pa tudi v odnosih ipd), potem manifestiramo isti ali še slabši začarani krog “obilja”, ki si ga v resnici ne želimo.

S kvačkanjem lahko prestopimo marsikatero oviro ali prepričanje, ki nam ne pomagata na poti do našega cilja, do uresničevanja tistega, kar si nekoč v življenju želimo doseči.

Žal pa vsako kvačkanje ni “zdravilno kvačkanje”

To je zame osebno najhujša resnica, o kateri je zelo pomembno govoriti.

Kvačkanje ne more biti po “difoltu” zdravilno samo zato, ker sprošča. Prav zaradi tega namreč lahko zelo hitro postane umik ali “beg pred realnostjo”. Nekateri ga celo samo zamenjajo za drugo obliko zasvojenosti, pa tega ne vedo.

Zato se mi zdi nujno potrebno poudariti, da je zdravilno kvačkanje več, kot samo kvačkanje in, da cilj ni vedno samo ustvariti končni produkt. Kvačkanje ima mnogo širši in globji pomen.

Da bi ga lahko poznalo in tudi uporabljalo kar čim več kvačkarjev in kvačkaric, pa sem razvila svoje 4 korake zdravilnega kvačkanja, za katere lahko zagotovim, da ti bodo popolnoma spremenili pogled na kvačkanje, na tvojo osebnostno rast, na odnose in življenje nasploh.

Doseganje ciljev bo mnogo bolj lahkotno in enostavno, kot je bilo kadarkoli prej.

Lepo kvačkaj!

Tvoja mentorica zdravilnega kvačkanja,
Apolonija

Komentiraj objavo

Tvoj e-naslov ne bo javno objavljen. * označuje zahtevana polja

Scroll to Top