Dlan obdana s kvačkanimi žogicami

Tokratni članek bom začela z vprašanjem – morda veš zakaj bi vsak izmed nas potreboval vsaj eno kvačkano žogico?
[Ne glede na to, ali si športnik/ca ali ne.]

Kvačkane žogice skupaj z različnimi polnili in različno količino le-teh namreč pomembno vplivajo na naš živčni sistem.

Že samo kvačkanje žogic je lahko sproščujoče, pa tudi zdravilno, če poznaš 4 pomembne korake s katerimi povzdigneš svoje kvačkanje do zdravilne mere.

Kvačkane žogice s svojo obliko, mehkobo, teksturo in barvo pomagajo pri relaksaciji, nežni samomasaži, ob stiskanju pa drastično upade tudi nivo kortizola – stresnega hormona.

Kvačkane žogice lahko pomembno vplivajo na otrokov razvoj

Otroci s tipanjem, stiskanjem, uporabo in igro s kvačkanimi žogicami krepijo svoje spoznavanje sveta preko dotika (razvoj senzornih / taktilnih občutkov).

Mehkoba, ki v poplavi plastičnih in elektronskih igrač izstopa v primeru kvačkanih žogic v njih zbuja občutek varnosti in domačnosti, zato jih že sam dotik brez uporabe žogice precej pomiri (mlajši otroci).

Oblika mora biti prilagojena velikosti otroških rok, tako, da jo lahko v svojo pest stisnejo več, kot pol (prsti niso čisto zaprti, hkrati pa otrok lahko močno in čvrsto prime žogico).

Z igranjem (metanje, odbijanje od stene, lovljenje, ciljanje lukenj ipd.) krepi povezavo oko-roka, ki otroku omogoča več spretnosti tako pri igranju v naravi, kot tudi pri kasnejšem šolskem delu – striženje, pisanje. Izboljšuje tudi razvoj in krepitev koordinacije in ravnotežja (ki kasneje otrokom pomagata pri koncentraciji in učenju).

Poleg tega igrajo pomembno vlogo tudi barve žogic.

Kvačkane žogice

V pomoč so lahko tudi otrokom z ADD in ADHD (motnja pozornosti)

Kvačkane žogice so z dodanimi detajli in različnimi polnili lahko v veliko pomoč tako otrokom, kot tudi odraslim osebam z motnjo pozornosti

Dovolj je že, če v kvačkano žogico poleg polnila vstavimo stekleno žogico (frnikolo). Če je žogica manjša, je lahko tudi pri šolskih otrocih dovolj diskretna in jo lahko tudi med poukom uporabljajo za lajšanje in sproščanje napetosti.

Zaradi vse več dela za računalnikom, pa ti kvačkano žogico zeloooo priporočam tudi v pisarni!

Če imaš svojo kvačkano žogico nekje pri računalniku, ti že bežen pogled nanjo sporoča, da je pomembno, da se znaš tudi odklopiti.

In ko si res vzameš minuto ali dve odmora, bo stiskanje kvačkane žogice pospešilo prekrvavitev v rokah in posledično zmanjšalo možnosti za nastanek bolečin v rokah, ramenih in vratu, povezanih s klikanjem miške.

Lahko si privoščiš tudi nežno samomasažo tako, da žogico nežno pritisneš na vratni del mišic in jo nežno pelješ z dlanjo v različnih smereh.

Občutek varnosti in sprejetosti ti bo zbudila nežna samomasaža z žogico po prsnem košu.

Stiskanje žogice ti bo v pomoč v stresnih situacijah predvsem takrat, kadar boš občutila jezo, ali pa boš imela občutek, da nimaš kontrole nad določeno situacijo.

S kvačkanimi žogicami pa si lahko privoščiš tudi aromaterapijo. 

Uporabiš priljubljeno naravno eterično olje in tako samo zdravilnost kvačkanih žogic še poglobiš.

Lahko jih uporabiš tudi ponoči pri otroških prehladih, kjer eterično olje razredčiš in kapneš na žogico.
Tako je včasih dihanje skozi nos, četudi ni popolnoma prehoden, bolj zabavno.

Komentiraj objavo

Tvoj e-naslov ne bo javno objavljen. * označuje zahtevana polja

Scroll to Top